De erectie

Wat is de Penis?

 • De penis is het mannelijk geslachtsorgaan. Hij bestaat uit:
 • Twee cilindervormige kamers (zwellichamen) die de corpora cavernosa genoemd worden. Ze lopen in de lengte, aan weerszijden, door de penis. Ze bestaan uit uit een netwerk van bloedvaten en holtes.
 • De eikel aan het einde van de penis. Dit is het derde zwellichaam.
 • De urinebuis, het kanaal waardoor de urine en het sperma vloeien. Hij loopt onderlangs de zwellichamen en door de eikel.
 • De voorhuid, een huidplooi die naar achteren kan schuiven en zo de eikel vrijlegt.

 1. urineblaas
 2. schaambeen
 3. penis
 4. zwellichaam
 5. eikel
 6. voorhuid
 7. urinebuis
 8. dikke darm
 9. endeldarm
 10. zaadblaas
 11. zaadleider
 12. prostaat
 13. Cowperse klier
 14. anus
 15. zaadleider
 16. bijbal
 17. teelbal
 18. scrotum

Hoe vindt de erectie plaats?

Een erectie begint in de hersenen. Lichamelijke en/of mentale prikkeling zorgt ervoor dat bepaalde zenuwen in de hersenen chemische signalen zenden naar de zenuwen in de penis. Die signalen laten de bloedvaten in de penis weten dat ze moeten ontspannen waardoor er bloed in de zwellichamen kan stromen. Resultaat is een gezwollen en harde penis. Als er eenmaal voldoende bloed in de penis is, wordt uitstroming tegengehouden door het aantrekken van spieren rond de bloedvaten van de zwellichamen. De erectie gaat weg als de toevoer van bloed is gestopt én de afvoerende bloedvaten weer vrije doorgang verlenen.

Hoe vindt de ejaculatie plaats?

De ejaculatie (zaadlozing) vindt plaats als de man maximaal is opgewonden. Seksuele stimulatie zorgt ervoor dat de zenuwen in de penis signalen geven aan de hersenen die op hun beurt weer signalen terugsturen. Dit worden meer en meer signalen waardoor uiteindelijk de ejaculatie plaatsvindt. De ejaculatie kent 2 fasen. In de eerste fase trekken de zaadleiders samen om het zaad richting de prostaat en urinebuis te stuwen. In de prostaat wordt er vocht aan toegevoegd waardoor er sperma ontstaat. In de tweede fase trekken de spieren aan de basis van de penis elke 0,8 seconden samen. Hierdoor wordt het sperma door de penis geleid in ongeveer 5 samentrekkingen.