Erectieproblemen als waarschuwing

Mannen die erectieproblemen ervaren maar voor de rest gezond zijn zouden niet moeten twijfelen over het bezoeken van hun huisarts. Er kan namelijk wel eens meer aan de hand zijn dan het af en toe niet kunnen hebben van seksuele gemeenschap.

Het altijd kunnen krijgen van een erectie is niet per se een teken van een goede gezondheid, maar een penis die regelmatig weigert stijf te worden kan duiden op onderliggende problemen. Bij de behandeling van mannen met erectieproblemen maken doktoren zich de meeste zorgen over hartaandoeningen. Hart -en vaatziekten komen vaker voor bij mannen met erectieproblemen.

Een erectie hangt af van een gezonde bloedtoevoer. Tijdens een erectie stromen de bloedvaten in de penis vol met bloed waardoor hij stijf wordt. Er zijn veel ziekten die de bloedvaten beïnvloeden en daardoor de bloedstroom naar de penis belemmeren. Atherosclerose (aderverkalking) en een hoge bloeddruk kunnen een abnormale bloedstroom naar de penis als gevolg hebben waardoor het vermogen om een erectie te krijgen kan worden aantast. Maar dat wil niet zeggen dat iedereen met een hart -of vaatziekte impotent is of vice versa. Er is geen overduidelijke, simpele relatie tussen de twee.

Er zijn verschillende medicijnen ter behandeling van hart -en vaatziekten die het risico op erectieproblemen verhogen. Bijvoorbeeld , medicijnen die worden voorgeschreven ter behandeling van hoge bloeddruk kunnen ook erectieproblemen als bijwerking hebben. Net als medicijnen voor behandeling van depressie.
Alles in ogenschouw genomen is te concluderen dat mannen met erectieproblemen altijd in hun achterhoofd moeten houden dat ze het gevolg kunnen zijn van een hart -of vaatziekte. Als je het niet vertrouwt kun je je dokter vragen nader onderzoek te plegen.

Je testosteron raakt op

Als aanvulling op een gezonde bloedcirculatie is het mannelijk hormoon testosteron belangrijk voor het libido en het krijgen van een erectie. Het zou kunnen dat mannen die erectieproblemen ervaren minder testosteron hebben. Er zijn veel oorzaken mogelijk die de testosteronspiegel kunnen verlagen zoals problemen met de hypofyse (produceert het geslachtshormoon), schildklierafwijkingen, leverproblemen en afwijkingen in de testikels zelf. Als je dus vaak geen erectie kunt krijgen kan het zijn dat er iets mis is met je testosteronproductie. De testosteronproductie neemt af naarmate je ouder wordt. Als een tekort aan testosteron de enige oorzaak is van erectieproblemen kan het behandeld worden met testosteron vervangingstherapie.

Gemiste signalen

Zoals alle lichaamsfuncties is een erectie afhankelijk van signalen vanuit de hersenen die aangeven wanneer te beginnen en wanneer te stoppen. Als het niet lukt om een erectie te krijgen kan het zijn dat de zenuwen de signalen niet goed van de hersenen naar de penis brengen.
Erectieproblemen kunnen ook een teken zijn van nog niet vastgestelde, of slecht onderhouden, diabetes. Mensen met diabetes die hun bloedsuiker niet op niveau houden kunnen neuropathie (zenuwziekte) ontwikkelen. Vaak zijn het de zenuwen van de handen en voeten die aangetast raken, maar bij de genitaliën kan dit ook gebeuren. Geschat wordt dat ongeveer de helft van alle mensen met diabetes een soort van neuropathie. Het komt vaker voor bij ouderen en mensen met overgewicht en/of een hoge bloeddruk.

Naast diabetes zijn er nog andere aandoeningen die het zenuwstelsel kunnen aantasten die minder vaak voorkomen maar wel erectieproblemen kunnen veroorzaken. Veel HIV patiënten hebben erectieproblemen wat meestal te wijten is aan neuropathie. Het virus en de antivirale middelen die gebruikt worden voor de behandeling kunnen beide neuropathie veroorzaken.
Multiple sclerose en letsel aan het ruggenmerg zijn zenuwaandoeningen die impotentie kunnen veroorzaken, ook als is het niet een van de meest voorkomende symptomen.
Het komt ook voor dat mannen die alcohol en/of drugs, die het zenuwstelsel beïnvloeden, misbruiken geen erectie kunnen krijgen.

In 90% van de gevallen is de oorzaak van erectieproblemen lichamelijk. Maar het kan ook psychologische oorzaken hebben zoals bv. stress of faalangst. Mannen van wie hun erectieproblemen voortkomen uit psychologische oorzaken kunnen waarschijnlijk wel een erectie krijgen alleen niet op de momenten wanneer ze het zelf willen.

De klassieke test om uit te vinden of je erectiestoornis psychologisch of lichamelijk is, is de ‘nachtelijke tumescentie ‘ meten. Bij deze test wordt er voor het slapen gaan een strookje papier rond de slappe penis gebonden. Als het strookje ’s ochtends is gebroken is er ’s nachts een erectie geweest en hebben de erectieproblemen dus een psychologische oorzaak.

Een levenslange opeenstapeling

Erectieproblemen lijken de spreekwoordelijke kanarie in de kolenmijn te zijn geworden, zeker voor mannen op leeftijd. Dat is omdat erectieproblemen het gevolg kan zijn van elke combinatie van verschillende onderliggende gezondheidsproblemen. Mannen waarbij anders geen andere serieuze gezondheidsproblemen zouden worden vastgesteld, komen hier achter als ze naar de dokter gaan voor erectiepillen.

Dat is één argument waarom doktoren tegen de verkoop van erectiepillen zonder recept zijn. Impotentie is meestal geen opzichzelfstaand probleem. En ook al lijken de erectiepillen voor de meeste mannen veilig, doktoren willen diegenen die ze gebruiken onder controle houden.
Het si daarom ook niet verstandig om erectiepillen bij de eerste de beste website te kopen zonder dat de dokter er van weet. Er is wel een online apotheek die bemiddelt voor onafhankelijke artsen en apotheken over de gehele wereld, die hiervoor alle benodigde registraties, diploma’s en vergunningen hebben en die zelf zullen beoordelen of ze uw aanvraag willen behandelen of niet. Op verzoek kunt u na het plaatsen van de bestelling vragen welke arts en apotheek uw aanvraag gaan behandelen. De medicijnen worden vervolgens verzonden door apotheken die officieel geregistreerd zijn. De apotheken versturen medicijnen alleen naar patiënten die een goedgekeurd recept gekregen hebben van een geregistreerde arts.