Fietsen

In 1997 was er een columnschijver van het Amerikaanse fietsmagazine “Bicycling magazine” die een geruchtmakende uitspraak deed in een van zijn columns: hij had erectieproblemen door het wielrennen. Hij schreef destijds: “Tests toonden aan dat de bloedstroom naar mijn penis zo beperkt was geworden dat het me niet lukte een erectie te krijgen die goed genoeg was voor seksuele gemeenschap.
De beschuldiging dat zijn erectieproblemen gevolg waren van het wielrennen werd al snel bevestigd door een in erectieproblemen gespecialiseerd uroloog. Over de uitspraken van deze specialist werd overal in de media driftig geschreven dat alle wielrennende mannen een verhoogd risico liepen op erectieproblemen en dat ze moesten overwegen te stoppen met fietsen als ze seks belangrijk vonden.

Advies van paniekzaaiers of wetenschappelijk bewijs?

perineumHet onderzoek van bovengenoemde specialist dateert uit 1997 en liet zien dat wielrenners vaker erectieproblemen hadden als mannen die andere sporten deden. Klachten van wielrenners waren onder andere erectieproblemen, gevoeligheid van de schaamstreek en problemen bij het plassen.
Het was echter niet duidelijk wat nu precies de erectieproblemen veroorzaakte. Een ander universitair onderzoek in samenwerking met een producent van fietsaccessoires gaf meer duidelijkheid. Uit dit onderzoek bleek dat het probleem niet lag in het fietsen zelf maar in het soort zadel.
Een dokter die meewerkte aan het onderzoek verklaarde dat mannen erectieproblemen kunnen krijgen door het lang zitten op een hard fietszadel omdat ze zo veel druk uitvoeren op het perineum. Het perineum is het gebied tussen de anus en het scrotum. Andere urologen waren het eens met deze verklaring. Een man kan verschillende van de, voor een erectie belangrijke, bloedvaten en zenuwen afknellen door te lang op een hard fietszadel te zitten.

In het zadel

Na het onderzoek werd een revolutionair nieuw zadel ontwikkeld wat het gewicht van de man niet op het perineum liet rusten. Het had een lange gleuf over de gehele lengte midden over het zadel en geen uitstekende punt aan de voorzijde. Dit zadel werd vervolgens getest en de resultaten waren dat 80% van de wielrenners die een normaal zadel gebruikten last hadden van gevoelloosheid en maar 14% van de wielrenners met het nieuwe zadel. Tegenwoordig zijn er veel van dit soort zadels op de markt. Er zijn de afgelopen jaren meerdere onderzoeken geweest en ze wezen allemaal uit dat mannen die vaak wielrende minder of geen klachten meer hadden na ingebruikname van het nieuwe zadel.

Een zacht zadel helpt al

Er is ook een onderzoek geweest waarin ontdekt werd dat harde zadels zonder vulling de bloedstroom erger beperkte dan zachte zadels met vulling. De breedte van de zadels bleek niet van invloed. Verder is het niet zo dat elke man die wielrent erectieproblemen krijgt, net zoals niet elke roker longkanker krijgt, maar een standaard zadel verhoogt wel het risico op erectieproblemen. Andere risicofactoren bij het fietsen zijn: overgewicht, breder dan normale heupen en voorover hangen over het stuur.