Lichamelijk

Lichamelijke oorzaken van erectieproblemen

Het proces van het krijgen van een erectie is ingewikkeld en problemen kunnen ontstaan door verschillende redenen. Deze problemen kunnen psychologisch, lichamelijk of een combinatie van beide zijn.
Lichamelijke oorzaken van erectieproblemen zijn gerelateerd aan een defect van of schade aan de reeks gebeurtenissen die leiden tot een erectie. Deze reeks omvat impulsen in de hersenen, ruggengraat en penis alsook de daarop volgende reactie van de spieren, het bindweefsel, slagaders en bloedvaten in en rond de zwellichamen.

Erectieproblemen door ziekten:

Vaak heeft het defect of schade aan de reeks invloed op de bloedvaten, spieren en het omliggend weefsel van de penis. En dit defect is meestal het resultaat van een ziekte. Ziektes die vaak erectieproblemen als gevolg hebben zijn onder andere:

 • Diabetes: Diabetes kan schade aan de zenuwen en slagaderen brengen waardoor het krijgen van een erectie moeilijk wordt. Volgens een groot Amerikaans onderzoek ervaart gemiddeld 45% van de mannen met diabetes wel eens erectieproblemen. Sommige schattingen zijn aanzienlijk hoger en stellen dat tot 75% van de mannen met diabetes wel eens erectieproblemen hebben. De kans neemt toe met het ouder worden.
 • Nierziekten: Een nierziekte kan chemische veranderingen in je lichaam veroorzaken die je hormonen, bloedcirculatie, energieniveau en het functioneren van het zenuwstelsel beïnvloeden. Deze veranderingen hebben vaak een negatief effect op het libido (behoefte aan seksualiteit). Medicijnen die worden voorgeschreven ter behandeling van de nierziekte kunnen ook erectieproblemen veroorzaken.
 • Neurologische aandoeningen (hersenen en zenuwstelsel): Het zenuwstelsel speelt een hoofdrol in het kunnen krijgen en behouden van een erectie en het komt vaak voor dat mannen met ziekten als een beroerte, MS, Alzheimer, Parkinson en verwondingen aan het ruggenmerg erectieproblemen ervaren. Reden hiervan is dat er een onderbreking is die de verzending van signalen tussen de hersenen en de penis.
 • Vaatziekten: Vaatziekten tasten de bloedvaten aan. Onder vaatziekten vallen onder andere: artheromatose (aderverkalking), een hoge bloeddruk en een hoog cholesterolgehalte. Deze ziekten, die voor 70% verantwoordelijk zijn voor de lichamelijke oorzaken van erectieproblemen, verminderen de bloedstroom naar het hart, de hersenen en de penis.
 • Prostaatkanker: Prostaatkanker op zich is geen veroorzaker van erectieproblemen maar de behandeling ervan (bestraling, hormonale manipulatie of chirurgie) kan wel leiden tot erectieproblemen.

Erectieproblemen door andere lichamelijke oorzaken:

De lichamelijke oorzaken zijn niet alleen ziekte-gerelateerd. Er zijn nog andere oorzaken te noemen, waaronder:

 • Chirurgie: Als er geopereerd wordt om ziekten als prostaatkanker te behandelen worden vaak omringende zenuwen en ander weefsel verwijderd wat kan leiden tot erectieproblemen. Sommige van deze behandelingen hebben slechts een tijdelijke invloed op de potentie (6 tot 18 maanden) terwijl andere blijvende schade kunnen toebrengen aan het weefsel rond de penis. Hierdoor is behandeling nodig om weer een erectie te kunnen krijgen.
 • Letsel: Verwondingen aan het bekken, de blaas, het ruggenmerg en de penis waarvoor opereren nodig is leiden ook vaak tot erectieproblemen.
 • Hormonale disbalans: Een disbalans van de hormonen, zoals het thyroïdstimulerend hormoon, prolactine en testosteron kan de reactie op seksuele prikkeling beïnvloeden. De disbalans kan het gevolg zijn van een tumor, de hypofyse, nierziekte, leveraandoening of hormoonbehandeling van prostaatkanker.
 • Veneuze lekkage: Als de aderen in de penis niet in staat zijn om het terugstromen van bloed tegen te houden tijdens een erectie, kan de erectie niet worden vastgehouden. Dit wordt een veneuze lekkage genoemd en kan het gevolg zijn van letsel of ziekte.
 • Tabak, alcohol of drugsgebruik: Deze drie stoffen kunnen alle drie schade toebrengen aan de bloedvaten en/of de bloedstroom naar de penis beperken waardoor erectieproblemen kunnen ontstaan. Bij mensen met arteriosclerose speelt vooral roken een grote rol in het veroorzaken van erectieproblemen.
 • Medicijnen op recept: Er zijn wel 200 soorten medicijnen die worden voorgeschreven die erectieproblemen kunnen veroorzaken.
 • Vergroting van de prostaat: Vernauwing van de plasbuis door vergroting van de prostaat kan ook leiden tot erectieproblemen.