Zelftest 3: LIST

Huisartsen, psychiaters, psychologen en andere specialisten maken vaak gebruik van de ‘Leidse impotentiescreeningtest (LIST)’. Met deze test kun je bepalen of je erectieproblemen een psychische of lichamelijke oorzaak hebben. De LIST test bestaat uit 11 vragen, die je ook zelf kunt beantwoorden. Kies bij elke vraag het antwoord die het beste bij jouw persoonlijke situatie past.

De LIST vragenlijst:

1. Is de erectiestoornis snel of meer geleidelijk ontstaan?

In de loop van weken1 punt
In de loop van maanden0 punten

2. Hoe vaak heb je gedurende het laatste half jaar ochtenderecties gehad?
Nooit0 punten
Eenmaal per maand of minder1 punt
Meer dan eens per maand2 punten

4. Denk je dat je erectiestoornis iets te maken kan hebben met psychische problemen of zorgen?
50% of minder0 punten
Meer dan 50%1 punt

5. Had je gedurende het laatste half jaar minder zin in seks dan in de periode voor het ontstaan van de erectiestoornis?
Nee0 punten
Ja1 punt

6.Vind je dat je penis kleiner is geworden sinds het ontstaan van de erectiestoornis?
Nee0 punten
Ja1 punt

7. Heeft je erectiestoornis wel eens geleid tot spanningen tussen jou en je partner? (Doorgaan naar vraag 9 als je geen vaste partner hebt)
Nee0 punten
Ja1 punt

8. Heb je sinds de erectiestoornis wel eens gedacht om uit elkaar te gaan of te scheiden?
Nee0 punten
Ja1 punt

9. Ben je bij de laatste pogingen tot geslachtsgemeenschap wel eens te vroeg klaargekomen? (Alleen invullen als je gedurende het laatste half jaar geslachtsgemeenschap had of probeerde te hebben)
Nee0 punten
Ja1 punt

10. Hoe vaak had je voor het ontstaan van de erectiestoornis over het algemeen geslachtsgemeenschap? (Alleen invullen als je vóór het ontstaan van de erectiestoornis geslachtsgemeenschap had)
Eenmaal per maand of minder1 punt
Meer dan eenmaal per maand0 punten

11. Hoe stijf is de penis op zijn hoogst geweest bij de laatste keren dat je masturbeerde? (Alleen invullen als je gedurende het laatste half jaar zelfbevrediging hebt gedaan of probeerde te doen)
50% of minder0 punten
Meer dan 50%1 punt

Als je alle vragen hebt beantwoord?

Tel de punten van je gegeven antwoorden bij elkaar op. Als je op meer dan 5 punten uitkomt is er een sterke aanwijzing voor een voornamelijk psychische oorzaak van je erectieproblemen. Kom je op niet meer dan 4 punten, dan is er een sterke aanwijzing voor een lichamelijke oorzaak van de erectieproblemen. Vaak zal je huisarts zal deze vragen ook stellen in een eerste gesprek over je erectieproblemen. Aan de hand van de uitkomst van de vragenlijst kan worden geadviseerd over de best passende behandeling.