Psychologisch

Psychologische factoren zijn verantwoordelijk voor ongeveer 10% tot 20% van alle gevallen van erectieproblemen. Het is vaak een secundaire reactie op een onderliggende lichamelijke oorzaak. In sommige gevallen kunnen de psychologische oorzaken van erectieproblemen liggen in misbruik of seksueel trauma in het verleden.

Maar de meest voorkomende psychologische oorzaken van erectieproblemen zijn:

  • Stress: Stress kan onder andere gerelateerd zijn aan werk, geld of relatieproblemen.
  • Faalangst: Als een man erectieproblemen ervaart kan hij zich zorgen gaan maken of hij een volgende keer weer geen erectie kan krijgen. Dit kan uiteindelijk leiden tot faalangst of angst voor seksueel falen waardoor de erectieproblemen toenemen en aanhouden.
  • Schuldgevoel: Een man kan zich schuldig voelen omdat hij vindt dat hij zijn partner geen seksuele bevrediging kan geven.
  • Depressie: Een veel voorkomende oorzaak van erectieproblemen is depressie. Depressie beïnvloedt een mens zowel geestelijk als lichamelijk. Depressie kan zelfs erectieproblemen veroorzaken bij mannen die op seksueel gebied helemaal gezond zijn. En de medicijnen die tegen depressie worden voorgeschreven kunnen ook weer erectieproblemen tot gevolg hebben.
  • Een lage eigenwaarde: Dit kan komen door eerdere ervaringen met erectieproblemen of andere problemen die niet aan seksuele prestaties zijn gekoppeld.
  • Onverschilligheid: Dit zou het resultaat kunnen zijn van leeftijd en het geen interesse meer hebben in seks wat weer kan komen door medicijngebruik of relatieproblemen.

Alle mannen zullen vroeger of later te maken krijgen met erectieproblemen. Maar pas als het probleem aanhoudt, zeg in de helft van de gevallen geen erectie kunnen krijgen, of hinderlijk wordt voor jezelf of je partner, zou je je zorgen moeten maken en overwegen een dokter te bezoeken.