Tijdens de seks

Het hebben van seks is wat anders dan het krijgen en behouden van een erectie. Het probleem voor de meeste mannen met erectieproblemen is dat ze geleerd hebben dat voor goede seks een stijve penis nodig is die ook nog eens gedurende de hele tijd in erectie blijft. Als je zo tegen seks aankijkt vervang je in principe de intimiteit en het plezier door presteren.

Door deze focus op prestatie missen veel mannen en hun partners de kans om hun relatie en seksualiteit meer diepte te geven. De seksuele behoeften van adolescenten is anders dan die van volwassenen. Maar door de erectie als de kern van seks te beschouwen vallen volwassen mannen dus terug in de behoeften van adolescenten.

Het hebben van een erectie betekent niet dat je met seks bezig bent. Met seks bezig zijn komt vanuit je binnenste en je kunt opgewonden zijn zonder een erectie te hebben. De penis is ook niet het enige deel van het mannelijk lichaam dat seksueel gebruikt kan worden.

Er is een verschil tussen genitaal gedrag en seksueel gedrag. Als de een met de ander wordt verward kan dat leiden tot oneerlijkheid en teleurstelling. Je kunt je genitaal gedragen zonder echt opgewonden te zijn. Zowel mannen als vrouwen faken wel eens. Behoorlijk wat mannen die een erectie hebben, de vrouw penetreren en vervolgens de erectie verliezen zeggen te zijn klaargekomen om geen gezichtsverlies te lijden.

Meestal zijn het geen lichamelijk klachten die de oorzaak zijn van seksuele problemen. Het is juist vaak de noodzaak van het moeten voldoen aan de aangeleerde verwachtingen die seksuele problemen veroorzaakt. Voor veel mannen komen de problemen met seks voort uit onwetendheid, bezorgdheid en het onvermogen om te communiceren met hun partners.