Vaatziekten

Vaatziekten tasten de bloedvaten aan. Deze ziekten verhinderen de bloedstroom naar organen zoals het hart, de hersenen en de nieren. Bij patiënten met vaatziekten kunnen erectieproblemen veroorzaakt worden door een slechte of geblokkeerde bloedstroom naar de penis. Vaatziekten zijn in 50% tot 70% van alle gevallen de veroorzaker van erectieproblemen. Beperking van de bloedstroom veroorzaakt door een vaatziekte kan optreden als gevolg van een ophoping van cholesterol en andere stoffen die de aderen kunnen blokkeren.

Het is ook bekend dat bloedvaten zich verwijden of vernauwen, mogelijk als gevolg van de signalen van endotheelcellen die de binnenkant van hart en bloedvaten bedekken. Deze signalen kunnen leiden tot een vermindering van de doorbloeding naar bepaalde organen, ook als er geen sprake is van ophoping van cholesterol of andere stoffen. Als de endotheelfunctie is aangetast, kan er vernauwing ontstaan die vergelijkbaar is met verstopte aderen. Dit zou een verklaring kunnen zijn waarom erectieproblemen zo vaak geassocieerd worden met vaatziekten.
Aandoeningen die geassocieerd worden met vaatziekten

De volgende aandoeningen worden in verband gebracht met vaatziekten:

  • Slagaderlijke aandoeningen
  • Hoge bloeddruk
  • Diabetes
  • Perifere vaatziekten: deze aandoeningen hebben vooral invloed op de bloedvaten die het gedeelte van het lichaam vanaf de heupen naar beneden van bloed voorzien.

Andere factoren bij vaatziekten in relatie met erectieproblemen

De volgende factoren kunnen vaatziekten verergeren en verhogen daarmee de kans op erectieproblemen:

  • Een hoog cholesterol
  • Roken
  • Overgewicht

Wat is veneuze lekkage?

Als de aderen in de penis het niet kunnen voorkomen dat er bloed uit de penis stroomt tijdens een erectie, zal de erectie niet aanhouden. Deze aandoening is bekend als een veneuze aandoening en kan optreden bij vaatziekten. Maar het kan ook ontstaan als gevolg van een slechte ontspanning van de spieren van de penis. Moeilijkheden met een geleidelijke ontspanning van de penis kan voorkomen bij mannen met diabetes of de ziekte van Peyronie, een ziekte die resulteert in een streng bindweefsel in een zwellichaam, waardoor de penis daar niet in gelijke mate mee kan rekken als in het andere zwellichaam. Veneuze lekkages kunnen ook voorkomen als zenuwaandoeningen of stress omdat deze aandoeningen het ontspannen van de spieren kunnen tegengaan.