Wat is een erectieprobleem?

Een erectieprobleem is het niet kunnen krijgen en lang genoeg vasthouden van een erectie voor bevredigende seksuele gemeenschap. Deze conditie wordt niet als normaal beschouwd en is anders dan andere problemen, zoals bv geen zin hebben of vroegtijdige ejaculatie, die de seksuele gemeenschap kunnen hinderen.

Hoe vaak komen erectieproblemen voor?

Volgens het proefschrift van Dr. L.J. De Boer heeft ongeveer 16,8% van de mannen van 18 tot 60 jaar en 40% van de mannen van 60+ gedurende een langere tijd erectieproblemen. Wat veel vaker voorkomt bij de meeste mannen, op een bepaald moment in hun leven, is het zo nu en dan niet kunnen krijgen van een erectie. Dat kan verschillende oorzaken hebben zoals het te veel drinken van alcohol of ernstige vermoeidheid.
Het niet kunnen krijgen van een erectie in 1 op de 5 keer is niet ongewoon en behandeling is bijna nooit nodig. Maar als het 5 op de 10 keer niet lukt wil dat normaal gesproken zeggen dat er sprake is van erectieproblemen die behandeling nodig hebben.

Wat veroorzaakt erectieproblemen?

Om een erectie te krijgen moeten er drie zaken werken. Namelijk: de zenuwen naar de penis moeten naar behoren functioneren, de bloedstroom naar de penis moet voldoende zijn en er moet een prikkel zijn van de hersenen. Als iets de werking van één of meerdere van deze zaken beïnvloedt zal er geen volledige erectie plaatsvinden.
De meest voorkomende oorzaken van erectieproblemen zijn bloedziektes die de bloedstroom aantasten zoals aderverkalking, zenuwaandoeningen, psychologische factoren zoals stress, depressie en faalangst en verwonding aan de penis. Chronische ziekte, medicijngebruik en de ziekte van Peyronie kunnen ook oorzaak zijn van een erectiestoornis.

Kunnen erectieproblemen voorkomen worden?

Mannen die door hun gewoontes risico lopen op het ontwikkelen van een erectieprobleem, zoals te veel alcohol drinken, kunnen zelf de risico’s verminderen. Maar in andere gevallen is het moeilijk om erectieproblemen te voorkomen.

Welke doktoren behandelen erectieproblemen?

Wat voor soort specialist de erectieproblemen behandelt hangt af van de oorzaak. Op basis van het medische verleden van je familie en dat van jezelf en natuurlijk je huidige gezondheid kan je arts kiezen voor een behandeling met medicijnen zoals Viagra of soortgelijke pillen. Als deze niet werken zal de arts je doorverwijzen naar een uroloog of een psycholoog.

Wat moet je doen als je erectieproblemen vermoedt?

Als je vermoedt dat je een erectieprobleem hebt kun je het best je huisarts bezoeken. Hij of zij kan verschillende tests doen om te bepalen wat de oorzaak is van je probleem en kan je, indien nodig, naar een specialist doorverwijzen. Als de oorzaak eenmaal is gevonden zijn er verschillende behandelingen beschikbaar.

Hoe wordt een erectieprobleem behandeld?

Er zijn veel verschillende manieren om erectieproblemen te behandelen, zoals erectiepillen, sekstherapie, zetpillen, penisinjectie, vacuümpomp en chirurgie. Elk type behandeling heeft zo zijn voor -en nadelen. Praat met je arts om de behandeling te kiezen die het beste bij jou past.

Wordt behandeling van een erectiestoornis vergoed?

Dat hangt af van de behandeling. Als er een arts geraadpleegd is en er is daadwerkelijk een erectieprobleem vastgesteld wordt voor sommige behandelingen een (gedeeltelijke) vergoeding gegeven. De bekende erectiepillen worden niet vergoed door de zorgverzekeringen, alleen wanneer je erectieprobleem zijn oorzaak vindt in een andere ziekte zoals MS kan het vergoed worden. Ook hulpmiddelen zoals een vacuümpomp en een kunstpenis worden meestal niet vergoed. Voor specifieke informatie omtrent de vergoeding van behandelingen kun je het beste contact met je eigen zorgverzekeraar opnemen.