Depressie

Het is niet ongewoon dat mannen met erectieproblemen zich boos, gefrustreerd, bedroefd of onzeker voelen. Zulke gevoelens kunnen, als ze niet op tijd aangepakt worden, leiden tot depressie. Depressie die voortkomt uit erectieproblemen is gewoon te behandelen. De eerste stap om uit een depressie te komen is eerlijk zijn tegen jezelf, je partner en je arts. Als je je depressie aan de buitenwereld bekend hebt gemaakt, wordt het ermee omgaan een stuk makkelijker en minder stressvol.

Een depressie herkennen

Depressie is een ziekte die zich kenmerkt door aanhoudende bedroefdheid, hopeloosheid en een pessimistisch vooruitzicht. Een aantal van de symptomen zijn:

  • Een lage eigenwaarde.
  • Geen interesse meer in activiteiten die eerst als prettig ervaren werden.
  • Vermoeidheid.
  • Verandering van eetlust.
  • Slaapstoornissen.
  • Lusteloosheid.
  • Drugs en/of alcoholmisbruik.
  • Suïcidale gedachten.

Depressie tast de manier waarop je over jezelf en het leven denkt aan. Mensen die depressief zijn kunnen zichzelf er niet bovenop helpen en weer midden in het leven staan. Zonder behandeling kunnen de symptomen van depressie zich blijven uiten. Een behoorlijke behandeling kan de meeste mensen weer uit een depressie helpen.

Diagnose: depressie

Als je denkt depressief te zijn, lijd dan niet in stilte. Depressie is geen teken van persoonlijke zwakte. Bezoek je huisarts en vertel hem hoe je je voelt zo dat je op de goede weg wordt gezet, je je weer beter kunt gaan voelen en weer je oude zelf kunt worden.

Er is niet echt een test om vast te stellen of je wel of niet depressief bent. Maar er zijn wel bepaalde patronen waar doktoren naar zoeken om de diagnose te stellen. Je dokter zal je daarom een aantal vragen stellen. Wees eerlijk zodat je de behandeling kunt krijgen die je nodig hebt.

Depressie behandelen

De behandeling van depressie bestaan uit kan medicijnen, psychotherapie of een combinatie van die twee.

Medicijnen in de vorm van antidepressiva zijn er in veel soorten en maten zoals: Prozac, Zoloft, Elavil en Wellbutrin. Sommige van deze medicijnen kunnen de erectieproblemen zelf weer verergeren, dus ook daar moet je weer eerlijk over zijn tegen je dokter. Zodoende kan hij altijd de juiste medicatie voor schrijven.

Tijdens de psychotherapie helpt een psycholoog je de factoren die je depressie veroorzaken te identificeren. Als de oorzaken gevonden zijn helpt hij je om daar mee om te gaan. De therapie kan individueel zijn, samen met je partner of in groepsverband.