Muse

Urethraal alprostadil

Het gebruik van een intra-urethraal middel zoals alprostadil (merknaam Muse) is een behandelingsmethode van erectieproblemen die in de praktijk redelijk blijkt te werken. Het heeft de voorkeur boven de penisinjectie omdat het minder ernstige bijwerkingen heeft en eenvoudiger is in het gebruik. Gegevens over de effectiviteit op de lange termijn zijn nog niet beschikbaar. Voor het vaststellen van de juiste dosering, en om bijwerkingen en complicaties op tijd te ondervangen, is het noodzakelijk dat de eerste doses onder deskundig medisch toezicht worden gegeven. Urethraal alprostadil is wel duurder dan penisinjecties en erectiepillen.

Hoe urethraal alprostadil werkt

Het bekendste urethraal alprostadil is Muse, wat staat voor “medicinaal urethraal systeem voor de erectie”. De werkzame stof in Muse is alprostadil. Het medicijn is identiek aan een stof die van nature in het lichaam voorkomt en helpt bij het krijgen van een erectie. Het medicijn wordt direct in de urinebuis gespoten met een soort pipet (zie de afbeelding hier rechts). Eenmaal ingespoten in de penis wordt het middel opgenomen waar het werkt door de spieren rondom de penis te laten ontspannen. Hierdoor kan er bloed in de penis stromen waardoor de erectie ontstaat. Alprostadil werkt binnen 5 tot 10 minuten en de werking houdt gedurende 30 tot 60 minuten aan.

Hoe gebruik je het?

De optimale dosering dient door een deskundige door te worden vastgesteld. Bij het vaststellen dien je onder medische controle te blijven totdat volledige afname van de erectie is verkregen. Voordat alprostadil toegediend wordt moet eerst geürineerd worden. Het is noodzakelijk voor het oplossen van de werkzame stof en als de urinebuis vochtig is is het makkelijker om het middel met de applicator toe te dienen(zie de afbeelding hier rechts). Als het is toegediend moet je al zittend of staand de penis minimaal 10 seconden tussen de handen te rollen voor een optimale verdeling van de stof in de urinebuis.

Waarom Urethraal alprostadil gebruiken?

Het kan een alternatief zijn voor de 30 tot 40% van de mannen waarvoor erectiepillen niet werken. Wat de beste behandeling voor jou is hangt af van meerdere factoren, waaronder de gezondheid en of je lichaam en geest de betreffende behandeling accepteren. Samen met je arts en je partner kun je de bepalen wat de beste behandeling voor jou is.

Voordelen

  • Geen naalden.
  • Makkelijker te gebruiken dan penisinjecties.
  • Kan een alternatief zijn voor mannen waarbij erectiepillen niet werken.

Nadelen

  • Wordt niet vergoed door de zorgverzekeraar.
  • Mogelijke bijwerkingen: pijn in de penis, brandend gevoel in de urinebuis, kleine bloedingen aan de urinebuis (door incorrect inbrengen), pijn in de ballen, duizeligheid, hoofdpijn en een verlaging van de bloeddruk.
  • Uit verschillende klinische studies bleek dat het minder effectief is dan erectiepillen.
  • Het kan de spontaniteit van de seks wegnemen omdat de man na injectie eerst moet wachten op de erectie.
  • Er zijn gevallen bekend van vrouwen die aangaven jeuk en een branderig gevoel te hebben bij en in de vagina.
  • Het werkt het maar voor 30% van de mannen die het probeert en soms wordt geen volledige erectie verkregen.